Mediation online?  (Online Dispute Resolution ODR)

Bij online mediation communiceren de deelnemers met elkaar per internet via de mediator

De communicatie is asynchroon. Dat betekent dat ieder op een zelf gekozen tijdstip kan reageren. Het is dus geen ‘chat’, het overleg vindt niet ‘live’ plaats. Iedereen kan wanneer het hem of haar uitkomt inloggen, berichten lezen en reacties geven. Met name bij heftige conflicten kan dit heel goed werken. Ook als een van de partijen niet of nauwelijks beschikbaar is, in het buitenland woont of gewoon meer tijd nodig heeft dan in een gesprek De mediator zal de deelnemers begeleiden met het doel hen tot overeenstemming te laten komen. Het laatste deel van het traject bestaat uit het online samenstellen van een overeenkomst met daarin vastgelegd de resultaten van de mediation.

 

Online mediation is vergelijkbaar met mediation waarbij het gesprek aan tafel gevoerd wordt. Dezelfde vragen worden door de mediator gesteld, de knelpunten komen aan de orde en er wordt naar mogelijke oplossingen gezocht. Het verschil is dat je niet direct kunt reageren op wat er door de ander gezegd wordt en dat kan bij hooglopende emoties heel erg nuttig en verstandig zijn.

 

NB Sedert "Corona" zijn we er aan gewend dat er ook direct online te communiceren. Dat is op zich zelf prima en meer vergelijkbaar met een normaal mediation-proces. De voorkeur blijft in dat geval om wel een eerste keer samen aan tafel te zitten en pas daarna, als er wederzijds vertrouwen in elkaar en in de mediator is, online, bijvoorbeeld via skype of zoom het gesprek met elkaar voort te zetten. 

 

 

Zie de website van de Vereniging Online Mediators (VOM) waaraan deze tekst grotendeels is ontleend:    https://www.onlinemediation.nu/